среда, 19. август 2015.

Intervju@Verka




Ako postoji jedan bend koji sigurno privlači svojim originalnim zvukom i krajnje zanimljivim i neočekivanim aranžmanima, svojom originalnošću i životom, to je možda baš bend Verka, koji nam dolazi iz Delčeva, u Makedoniji.  Jedan od prvih metal bendova koji u svoju mešavinu panka i metala krajnje vešto ubacuje i etno elemente, koji ni u kom slučaju ne zvuče kao strani u ovoj kombinaciji.  Ko su oni, kako su nastali, o albumu prvencu i saradnji sa Miner Recordingsom razgovaramo sa Mars Marsovski gitaristom benda.

Pozdrav makedonskim legendama.  Moram da vam odmah na početku kažem da zaista, iz dana u dan, sve više uživam u slušanju vašeg muzičkog spoja, koji je nešto krajnje novo na metal sceni bivše Jugoslavije.  Molim te da našim čitaocima na početku predstaviš članove benda i da nam kažeš ukratko kako ste se sakupili.

Hvala na pozdravu i moguchnosti za ovaj intervju. Bend Verka postoi od 1999g, počeli smo kao trio (bubanj, bass i sintisajzer) Ja sam svirao bass ,Vlatko Nušev bubanj i Nikola Tričkovski sintisajzer i vokal.  Nismo svirali metal, iako smo metalci svirali smo nešto što se nemože defenisati ni kao electonika ni kao rock, ako neko želi da čuje, ima jedan snimak sa našeg live nastupa na youtube-u (Verka - Kutro Kutre) pa će čuti o čemu se radi. Sa tom postavom smo imali nekoliko koncerta. Desila nam se neka nezgoda ukrali nam sintisajzer i nismo bili u mogućnosti da produžimo sa tim stilom, pa bend je odlučio da na mestu sintisajzera ubaci gitaru sa procesorom sa kojim bi sam zvuk gitare barem malo  priblizžiti ka zvuku sintisajzera ; tako je bend produžio izvesni period. Jednom mom prijatelju (Brane Antovski), koj je učio narodne udaračke instrumente sam dao Live snimke da nas čuje, na to je on rekao da u nekim delovima pesama može se ubaciti tapan ili tarabuku.  Ja sam pomislio da je to sjajna ideja, upoznao sam ga sa druga dva člana benda i tako je nastao zvuk Verka.
Momentalno Verka je sa drugim članovima a to su: Vlatko Nushev bubanj, Zlatko Andonovski bass, Mars Marsovski gitara, Hristijan Nikolovski tapan, tarabuka i kaval i Sime Zlatkov vokal.

Krajnje interesantan muzički miks me prosto primorava da te pitam i to kako ste se odlučili koje elemente ćete da uvrstite u vaš muzički izraz?  Da li je ono što imamo priliku da slušamo na albumu prvencu konačni izgled zvuka benda Verka, ili nam spremate još neka iznenadjenja?

Pa kao što sam rekao, bend je počeo sa nešto kao elektroniku, koristeći bubanj, bass, sinitsajzer i vokal.  Od tad smo izmenili zvuk na nashem prvom albumu koj se zove ’Џага’ na kojem smo koristili bubanj, gitaru, bass, vokal, tapan, tarabuka, klarinet, gajde, na drugom albumu koj se zove ’Motorni Pesni’ smo pokraj svih tih instrumenata dodali i bendir, ali smo izostavili gajde. Na poslednjem albumu, koji je prvi sa Miner rec, i zove se ’Werk.A’ dodali smo kaval, a izostavili klarinet.
Ali uglavnom to ne radimo sa namerom da ok ajde sad iskoristimo taj i taj instrument, zavisi od pesme,  za čim sama pesma ima potrebe da bi zvučila kako mislimo da treba. U samom stvaranju naše muzike ne ograničavamo se sa stilovima ,može da pesma počne na jedan način a zavraši na drugi, stvaramo onako kako nam srce i um kaže   Na narednim albumima može svashta da se desi, sve zavisi od same pesme šta bi koristili.

Reci mi ukratko kako je teklo snimanje albuma?  Da li je bilo teško ukombinovati i ukomponovati sve te različite elemente da se dobije konačni mix koji možemo da čujemo  na albumu?

Pošto nam nije prvi put da snimamo, imamo iskustvo kako da se to uradi, iako je mnogo teže i zahtevnije kad se snima više instrumenta.  Prvi album nam je snimljen u garaži i to Live, znači sve smo snimili kao na koncertu, drugi album smo snimili u profisionalnom studiu sa producentom i sve to, a ovaj poslednji je snimao i producirao naš bubnjar Vlatko Nušev, koji je stekao pozamašno znanje oko procesa snimanja i produkcije.


Da li svi u bendu slušate metal?  Čak i lik koji bije u tarabuku i onaj drugi instrument?  Koje muzičare ili bendove biste naveli kao uzore?  Dok sam vas slušao, mene ste podsećali na neku malo (malo više) žešću varijantu onoga što je radio Vlatko Stefanovski?  Šta misliš o tom poredjenju? 

Što se tiche metala, da, svi slušamo metal , čak i lik koji svira tapan, tarabuku i kaval ali i razne druge stilove koji malo više ili manje imaju veze sa metalom,.  Svi imamo omiljene bendove; za neke se slažemo za neke ne ja bih nabrojao one zajedničke a to su :Morbid Angel, Anacrusis, Meshuggah, System of a down, Ramones, Tool, Ministry, Korn, Pearl Jam, Pantera, Faith no More i tako na dalje . Šta se tiče Vlatko Stefanovski mislim da nam je jedino zajedničko to šta koristimo narodne instrumente i neravnodelne ritmove tj. izvorne makedonske ritmove, koje isto tako ne koristimo sa namerom već nam je to u krvi i ne možemo pobeći od toga

Pretpostavljam da je za vas i vašu muziku veoma bitna činjenica to da dolazite iz Makedonije.  Reci mi nešto o makedonskoj sceni.  Da li ima puno bendova?  Sa kakvim se problemima susrećete?  Kako ih rešavate?

Pa da ne dolazimo iz Makedonije naš stil sigurno ne bi bio onakav kakav je sada.  Šta se tiče makedonske scene nemam šta posebno reći.  Kad se redi o metalu ili punk ili rock muzici, scena je underground, sve se dešava izmedju bendova i hardcore publike, retko nešto ide u javnost. Bendova ima puno, svih stilova od grindcore-a, Black i death metala, do thrash, industrial,        pank-a, hardcore, metalcore, abe svašta .  Problem je kako da predstaviš svoju muziku pred većom publikom, a to bi se rešilo ako se da šansa bendovima da sviraju na većim festivalima i ako im se da podršku od medija, bilo to tv ili radia.  Jedan od bitnih problema je prostorija u koju bi bend vežbao i stvarao, momentalno bendovi sviraju po garažama u veoma lošim uslovima.  Nema se ni za za najobičnije potrepštine.  Snalazimo se kako znamo i umemo bez ičije pomoći.

Da li pratite muziku iz bivših jugoslovenskih republika?  Koji ti se bendovi svidjau, ili ne svidjaju?  Da li ima nečega što si primetio drugde, kada je u pitanju scena, a da toga u Makedoniji nema?  

Ja lično da, pratim koliko mogu šta se dešava, uglavnom preko interneta.  Imam i prijatelje koji mi šalju informacije i tako.  Pa svidja mi se bend Alogia, Despot na pr. ima i drugih bendova sad da ih ne nabrajaam.  Mislim da je scena u Srbiji razvijenija i dešava  se mnogo, od koncerta svetskih bendova do lokalnih bendova.

Kakvo se pivo pije u Makedoniji?  Ili pojete nešto drugo?

Ja pijem crveno vino najviše,a inače može se popiti i po neko Skopsko ili Zlaten Dab, a rakija se pije na veliko, ali ne i ja

Reci mi o tome ko je u bendu zadušen za šta?  Kako nastaje jedna vaša pesma i koji je kriterijum poresudan pri odlučivanju koja pesma će ući na album, a koja ne?

Ja lično osim što sviram, radim i na promociju benda i obično odgovaram na pitanja kad se to radi preko mejlova, poruka i sl.  Vlatko, bubnjar, osim što svira, je zadužen za zvuk benda kad se radi o snimanju ili Live a, drugi pomažu isto tako oko promocije ili bilo čega drugog kad se radi o bendu. Pesme uglavnom počinju da žive sa nekim riffom ili ritmom, pa svako svoj instrument doda i nastane celina; svi zajedno radimo na aranžmanu ili textu pesme, nismo ograničeni da jedan stvara muziku, svi dajemo ideje, tako da može da se počne na pr. od gitarskog riffa a da na kraju, kad se pesma završi, da taj riff uopšte nije prisutan u pesmi, to važi i za ritam, ili bilo koi instrument.
Kada radimo album, stvaramo pesme sve dok imamo svežih i interesantnih ideja.  Kad osetimo da smo dali sve što možemo u tom datom momentu prestanemo; ako su to 10 pesme onda snimamo sve 10, ako su malo više ili manje to i snimamo.  Ne radimo da bi na albumu imali što više pesama na pr. zato  se i ne ponavljamo od pesme do pesme, svaka zvuči različito, a onda opet imaju nešto zajedničko. 

Kako je došlo do saradnje izmedju vas i Miner Recordingsa?  Koliko ste zadovoljni izdavačkom kućom koja stoji iza vašeg benda i vaše muzike?

Za Miner sam doznao kroz intervju koji je Milan Von Stone dao za jedan makedonski metal portal MetalMK i uz pomoć čoveka koj stoi iza tog portala, Aleka Kuzmanovskog, stupio sam u kontakt s Milanom, pa smo se nas dvojica dopisivali, razgovarali i na kraju odlučili da saradjujemo.  Naša saradnja je tek počela tako da nemam šta više dodati, za sada je odlično.  Odlučili smo da uradimo i kod nas Invasion from the east, u Skoplju i jedva čekamo da se to desi to će biti 06.06. 6-ti poredu Invasion from the East.

Reci nešto za kraj.

Hvala za ovaj intervju,pozdrav čitaocima.
Verka je spremna da osvoji ovaj i onaj svet    


JAGGH ON!!!

Igor Zivic

Clanovi benda:
Mars Marsovski-Guitar,Sime Zlatkov-vocal,Zlatko Andonovski-bass,Hristijan Nikolovski-folklore,Vlatko Nushev-drums

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Aktuelno:

http://blabla.mk/промо/blablatvekskluziva/

https://www.facebook.com/verkafb?fref=ts


https://www.youtube.com/watch?v=-LhvyBDe6lE

https://www.youtube.com/watch?v=jnzpdgTX00E

Нема коментара:

Постави коментар